Актуелности - Дом Здравља "Стари Град"

Vesti

Поштовани грађани,


Од данас 29.05.2024. на инфо пулту можете преузети Ваше лабораторијске анализе, завршених превентивних прегледа 26.05.2024.

Svetski dan bez duvana 2024. Zaštitimo decu od obmana duvanske industrije!

Светски дан без дувана обележава се традиционално 31. маја.

Према подацима из 2022. године, широм света најмање 37 милиона младих људи старости 13–15 година користи неки облик дувана. У европском региону СЗО чак око 4 милиона деце овог узраста користе дуван, и то 11,5% дечака и 10,1% девојчица.

Од кључног је значаја следеће питање - зашто дуванска индустрија циља управо на децу и младе?

Да би наставила да остварује огромне приходе, дуванска индустрија континуирано мора да ради на обезбеђивању нових корисника за своје производе, како би се сваке године милиони оних који умиру, али и оних који успеју да престану да пуше, „заменили“ новим, углавном млађим корисницима.

Популарност производа као што су електронске цигарете и никотинске врећице бележи огроман раст међу младима током последњих неколико година. Процењује се да је током 2022. године 12,5% адолесцената у Европском региону користило е-цигарете, у поређењу са  тек 2% одраслих.

Када је реч о Србији, тренд је сличан и јасно показује тенденцију превладавања електронских цигарета међу младима у последњих пар година. Наиме, последње Истраживање понашања у вези са здрављем деце школског узраста у Републици Србији, из 2022. године, показало је да је употреба електронских цигарета код нас веома заступљена и да је у 2022. години овај производ пробао чак сваки пети ученик (20, 8%) петог и седмог разреда основне и првог разреда средње школе, са готово подједнаком учесталошћу коришћења међу дечацима и девојчицама.

 Ти докази указују на то да за децу и младе управо електронске цигарете могу послужити као „улазни“ производ ка будућем конзумирању далеко шире палете дуванских производа, укључујући и традиционалне цигарете.  Уз све то, занемарује се и чињеница да аеросоли електронских цигарета садрже једињења која, поред тога што су и сама токсична, олакшавају стварање зависности од никотина те тако повећавају вероватноћу да млади који користе електронске почну да користе и традиционалне цигарете.

Због свега наведеног, циљ овогодишњег Светског дана без дувана и глобалне кампање СЗО „Престаните с лажима“ јесте да разоткрије све вешто скривене тактике дуванске индустрије које се пласирају под сликом „боље будућности“ и „здравијих избора“. Циљ је да се овом кампањом подстакне најшира јавност, свако дете, родитељ, наставник, здравствени радник и сваки друштвено одговорни појединац, да се владе свих земаља наведу на размишљање, како би се креирао и покренуо глобални притисак који би ограничио тренутни директан утицај дуванске индустрије на здравствене политике, па самим тим и на здравље генерација које долазе.

Preventivni pregledi 19.5.2024

Поштовани грађани,

У недељу 19.05.2024. у Дому здравља Стари град oд 08:00 дo 17:00 часова обављаће се следећи превентивни прегледи:

 

- Ултразвук абдомена

- ЕКГ, мерење притиска и преглед интернисте

- Комплетна крвна слика, ниво шећера у крви                                                                                                

                                                                                        

Заказивање није потребно, све информације можете добити на Инфо пулту установе.

Контакт телефон: 011 3215 641, 011 3215 642

Драги грађани,

 

Установу су дана 14.05.2024. посетили представници научног Института Пастер из Санкт Петербурга, како би колегијално пружили подршку и обишли пункт у оквиру лабораторије где се изводи узорковање крви у оквиру пројекта који организује Торлак „Процена имунитета становништва против актуелних инфекција“.

 

Овим путем се захваљујемо колегама на посети и још једном позивамо све грађане да учествују у пројекту.

За све неопходне информације учесници се могу информисати на: 064 8466391