Мамографија

Користите могућности превентивног прегледа
Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији. Сваке године око 4000 жена оболи, а 1600 умре од ове болести. Једна од осам жена током свог живота оболи од рака дојке.

Уколико се открије у раној фази може бити поптпуно излечен. Мамографија представља рендгенски преглед за откривање промена у дојци, које се не могу напипати или открити другим врстама прегледа. Тренутно скрининг мамографија даје најпрецизније резултате у раном откривању рака дојке.

Мамографија се изводи снимањем обе дојке и за већину жена је безболна и кратко траје.

Република Србја је започела програм за рано откривање рака дојке, скрининг мамографијом, који је бесплатан за све жене старости од 50. до 69. године.

Скрининг подразумева преглед на изглед здравих жена, без присутних симптома и знакова болести, којим се могу открити ране промене у ткиву дојке, када је ефикасно лечење могуће.

Дом здравља Стари град ради скрининг мамографске прегледе од децембра 2012. године за жене које станују на општини Стари град. Уколико не добијете позивно писмо или телефенски позив, можете се јавити на телефон 32 15 651 или заказати преглед у Дому здравља, Симина 27, на првом спрату, соба бр 110.

Мамограф је добијен захваљујући донацији Владе Јапана.